Jełczenie oleju jest procesem naturalnym, którego tak naprawdę nie sposób uniknąć. Można jednak sprawić, iż zostanie on nieco opóźniony. Co jednak wpływa na to, iż tak właśnie się dzieje?

Proces jełczenia oleju wynika po prostu z utleniania się kwasów tłuszczowych. Gdy przechowujemy go dłużej, wówczas w pewnym momencie możemy zauważyć, jak procesy te zachodzą. W jaki sposób można nieco opóźnić jełczenie? Przede wszystkim w tym przypadku bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie oleju. Dobrze jest trzymać go w miejscu chłodnym, zacienionym, jednak nie wilgotnym. Dość duże naświetlenie i wysoka temperatura sprawiają, iż kwasy tłuszczowe utleniają się dużo szybciej.

Temperatura w jakiej powinien być przechowywany olej, musi być temperaturą pokojową, wahającą się od 15 do 25 stopni. Nie powinien on znajdować się zbyt blisko okien, szczególnie w trakcie lata.

Czy zjełczały olej wciąż można wykorzystać? Odpowiedź brzmi nie. Taki olej jest szkodliwy dla organizmu dlatego gdy zostaną zauważone zachodzące procesy, najlepiej jest po prostu się go pozbyć. Spożywanie takiego oleju może doprowadzić do rozwijania się cukrzycy oraz miażdżycy, a zatem bardzo niebezpiecznych chorób.

Jak rozpoznać, iż olej naturalny jest zjełczały? Zazwyczaj już sam jego wygląd powinien budzić nasz niepokój. Przede wszystkim jednak zmianie ulega jego zapach oraz smak. W zjełczałym oleju rozkładowi oraz utlenianiu ulegają trójglicerydy. Dlatego w tłuszczu mogą wtedy pojawić się aldehydy, wpływające na zmianę smaku i zapachu oleju. Niekiedy nieco zjełczały zapach, mają oleje świeże. Dlatego, aby dobrze rozpoznać zachodzące procesy, należy dobrze wiedzieć, jaki zapach miał olej na samym początku. Dobrze jest zatem zapoznać się z tymi cechami produktu po jego zakupie.

W kuchni oleje wykorzystuje się niekiedy wielokrotnie. By uchronić je przed zjełczeniem, warto przelewać je do słoików i ponownie chować w ciemnych i nieco chłodnych miejscach. Wówczas taki olej zachowa swoje pierwotne właściwości i posłuży jeszcze na kolejny raz.